28 Mart 2024 Perşembe

Dağdeviren, Erciyes Üniversitesi’nde Öğrencilerle Buluştu

Harvard Society Listesindeki Tek Türk Bilim İnsanı Dr. Canan Dağdeviren, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen program kapsamında konferans verdi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Önses, Dr. Canan Dağdeviren’in yanı sıra çok sayıda çok sayıda lise ve üniversite öğrencisi katıldı.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun, Mühendislik Fakültesi olarak her zaman başarılı olduklarını kaydetti.

Prof. Dr. Altun, “Mühendislik Fakültesi olarak 14 bölüm ve 12 bin öğrencimiz bulunmaktadır. Üniversitemizin sıralamadaki durumu ne ise, fakülte olarak da her zaman ilk 10’un içerisinde yer alıyoruz ve bu anlamda lokomotif bir görev üstleniyoruz. Bu etkinliğin burada bulunan herkes için çok yararlı olacağını ümit ediyorum” dedi.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Önses, ülkemizde malzeme mühendisliği bölümünün yeni bölümlerden biri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Önses, “Bu nedenle değerinin tam olarak anlaşılmadığını düşünüyoruz. Son bir yıldır yoğunlaşan bir takım çalışmalarda hem bölüm öğrencilerimizin kendilerini geliştirebilmesi için bazı faaliyetlerde bulunuyoruz, hem de bölümün tanınmasını sağlamak istiyoruz. Özellikle lise öğrencilerimizin bölümde staj imkânlarını, araştırma projelerine katılımlarını artırma ve öğrenci kulüplerimizle sosyal faaliyetler düzenleme gibi çalışmalar yapıyoruz. Çok sayıda liseye de ziyarette bulunarak bölümümüzü tanıtıyoruz” diye konuştu.

Harvard Society Listesindeki Tek Türk Bilim İnsanı Dr. Canan Dağdeviren, konferansında, herkesin doğduğu şehre benzediğini belirtti.

Dr. Dağdeviren, “Ben de sizler gibi bu sıralardan geçtim ve bu ülkede eğitim aldım. Aynı zamanda pratik olmasa da teorik anlamda çok iyi bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Ben herkesin doğduğu şehre benzediğini düşünüyorum. Ben İstanbul’da doğmuşum. İstanbul Asya ve Avrupa’yı yani bu iki kıtayı birleştiren köprü şeklindeki tek şehir. Ben de bir köprü gibiyim. Kalın, kıvrımsız, ağır, elektronik aletler ve kıvrımlı, elastik, yumuşak biyolojik sistemler arasında bir köprü görevi görüyorum. Benim yaptığım aletler tamamen vücuda yapışabiliyor. Ve mekanik olarak hissetmeyeceğiniz, vücudunuzla uyumlu mekanik özelliklere sahip, çekilebilir ve esnek elektronik aletler yapıyoruz. Aynı zamanda bu aletleri vücutla uyumlu hale getirerek vücudun üzerine yapıştırıyoruz ve vücut içinde değişiklikleri hızlı bir şekilde doktorlara aktarıyoruz. Bu sayede arada bir ara yüz görevi görüyor. Ve daha iyi bir tıp yapmamızı sağlıyor”  diye konuştu.

“Yıllar Önce Okuduğum Bir Şiirden Çok Etkilendim”

Konferansında hiçbir bir şeyin imkansız olmadığına dikkat çeken Dr. Dağdeviren, “Benim hikâyem yıllar içinde okuduğum bir şiir içinde kendimi bulmamla başladı. Şiirde diyordu ki: ‘Yaşamak şakaya gelmez, büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın. Hatta bazen bir laboratuvarda kocaman gözlüklerinle, ellerin arkanda hiç tanımadığın insanlar için bir şeyler yapacaksın hatta ölebileceksin’ diyordu. Ben küçükken bir çakıl taşını alıp, onu parçalara ayırıp, içerisindeki atomu bulmaya çalışıyormuşum. Herkes bunun imkânsız olduğunu söylüyormuş ama ben yine de devam ediyormuşum. Bu şekilde ailemin, benim bilime olan tutkumu anlamasını sağlamışım. Daha sonra babamın bana hediye ettiği bir kitaptaki çok büyük bir olguyu keşfeden roman kahramanından etkilendim. Sonra da dedemin 28 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini öğrendim. Ve 28 yaşıma gelene kadar kalp hastaları için bir şeyler yapmaya karar verdim. Ve 28 yaşıma geldiğimde kalp projem bitmişti. Hiçbir şeyim imkânsız olmadığını, insan sevdiği işi yaparsa başarısızlık gibi bir lüksünün olamayacağını düşünüyorum. Ve benim hayatımın da buna iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Eminim aranızda başka işler yapmak isteyen veya başka bölümde okursa daha mutlu olacağını düşünen arkadaşlar vardır. Fakat bazı şeylere dolaylı yollardan da ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Farklı bir bölümde master yapıp, farklı bir hocayla çalışıp ve projeler üreterek kendinizi tatmin edebileceğinizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun, Dr. Canan Dağdeviren’e plaket ve çiçek takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.