28 Mart 2024 Perşembe

FETÖ TALİMATLARINI DİĞER ÜYELERE İLETEN HSYK ESKİ ÜYESİNE HAPİS CEZASI

Terörist Fetullah Gülen’in talimatını diğer üyelere ilettiği tanık ifadelerine yansıyan HSYK eski üyesi Ahmet Berberoğlu, FETÖ üyeliğinden yargılandığı davada 12 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

Terörist Fetullah Gülen’in talimatını diğer üyelere ileten HSYK eski üyesi Ahmet Berberoğlu’na hapis cezası
Eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Ahmet Berberoğlu’nun, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden yargılandığı davada karar açıklandı. Berberoğlu, FETÖ üyeliğinden yargılandığı davada 12 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince Yargıtay Genel Kurul Salonu’nda görülen duruşmaya HSYK eski üyesi sanık Berberoğlu ile avukatı katıldı. Duruşmada, Berberoğlu esas hakkındaki savunmasını yaptı. HSYK üyesi seçilmesi nedeniyle suçlandığını, ancak 14 yıllık Danıştay tetkik hakimliği görevinin ardından HSYK üyesi seçildiğini anlatan Berberoğlu, bilerek ve isteyerek hiçbir örgüt içinde yer almadığını öne sürdü. Berberoğlu hayatını şeffaf, herkesin gözü önünde yaşadığını, kamusal bürokrasi içinde yer almadığını, hiç kimse ya da gruptan elde ettiği güçle bir yerlere gelmediğini iddia etti.

GÜLEN’İN TALİMATINI İLETTİ İDDİASI
Sanık Ahmet Berberoğlu, “Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile temas kurduğu ve talimatlarını ilettiği” iddiasını da reddetti. Terör örgütü elebaşı Gülen ile görüşmediğini, tanışmadığını ve talimat almadığını savunan Ahmet Berberoğlu, tahliyesine ve beraatına karar verilmesini istedi. Esas hakkında savunmanın tamamlanmasının ardından duruşmaya ara verildi.

YARGILAMA SIRASINDAKİ DAVRANIŞLARI CEZAYI DÜŞÜRDÜ
Aranın ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin aldığı karar, Başkan Burhan Karaloğlu tarafından açıklandı. Sanık Ahmet Berberoğlu’nun “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak” suçunun sabit olduğu belirtilen karara göre, sanığa Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314/2’nci maddesi gereğince “kastın yoğunluğu, örgüt içindeki konumu, örgütte kaldığı süre” dikkate alınarak, alt sınırdan uzaklaşılarak 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza artırılarak 13 yıl 15 aya çıkarıldı. Berberoğlu’nun cezası, yargılama sırasındaki davranışları nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 62’nci maddesindeki indirim 1/10 oranında uygulanarak 12 yıl 9 ay 27 güne indirildi.

TUTUKLULUĞA DEVAM
Sanığın aldığı ceza göz önünde bulundurularak hükmen tutukluluk halinin devamına karar verildi. Karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.

“GÜLEN 140’TAN AŞAĞISINA RAZI OLUNMAMASINI İSTEMİŞ”
Berberoğlu’nun, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in, 2011’deki 160 kişilik Yargıtay üyeliği seçiminde, “üyelerin en az 140’ının cemaatten olması” yönündeki talimatını diğer üyelere ilettiği tanık ifadelerine yansımıştı. Eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, tanık olarak dinlendiği duruşmalarda, 2010’daki Anayasa değişikliğinin ardından yeniden şekillenen HSYK’nın yaptığı 160 kişilik Yargıtay üyeliği seçiminin ayrıntılarını anlatmıştı.

Yargıtaya 2011’de yapılan üye seçimi öncesinde bu yapıya mensup HSYK üyeleriyle dönemin HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya’nın evinde bir araya geldiklerini belirten Hamsici, Kaya’nın toplantıda önceden hazırladığı 350-400 kişilik listeyi getirdiğini, mutabık kalınan isimlerin eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur tarafından yazıldığını söylemişti. Sayı üzerinden pazarlık istemediklerini, bu nedenle mutabık kalınan isimlerin sayılmaması taraftarı olduklarını ifade eden Hamsici, buna karşın cemaatçi HSYK üyelerinin listeyi saydıklarını ve 80 isim belirlendiğini kaydetmişti.

Hamsici, “Cemaat mensubu üyeler başka bir odada kendi aralarında toplantı yaptıktan sonra Ahmet Berberoğlu, ‘Hoca efendiye danışılmış, 140’tan aşağısına razı olunmamasını istemiş. Benim için tartışma bitmiştir.’ dedi. O gün kavga ederek ayrıldık.” ifadelerini kullanmıştı. Bu ifade, aynı toplantıda bulunan eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem’in beyanlarında da geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.