25 Nisan 2024 Perşembe

MİLLİ EKONOMİ ŞART

Kayseri Genç Girişimciler Derneği Başkanı Mehmet Gülsoy, kendisine güvenen herkesin girişimci olabileceğini ifade ederek girişimcilik kelimesinin global bir kelime haline geldiğini söyledi.

Öncelikli bize kendinizi tanıtır mısınız?

Mehmet Gülsoy: 22 Eylül 1980 tarihinde Kayseri’de doğmuşum. İlk, orta ve lise eğitimimi TED Kayseri Kolejinde tamamladım. Bilkent Üniversitesinde iki yıl yabancı dil eğitimi aldıktan sonra Başkent Üniversitesin de eğitimime devam ettim. Kamu Yönetimi mezunuyum. Halen Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine yüksek lisans yapıyorum.

Bilkent Üniversitesinde öğrenci konseyi üyeliği, Başkent Üniversitesinin ilk öğrenci topluluğu olan Tarih Topluluğunun kurucu üyeliği görevlerinde bulundum.

Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Kayseri’ye döndüm.  İş hayatım, aile şirketimiz olan Gülsoy Şirketler Grubunda yönetim kurulu üyeliği ile başlamıştır.

Kayseri’nin sosyal ve ekonomik hayatına katkı sunmak amacıyla da yönetim kurulu başkanlığı yaptığım Kayseri Genç Girişimciler Derneği’nin kurucu başkanıyım.

Ayrıca, bölgemizin ilk ve tek işadamları federasyonu olan  Orta Anadolu Sanayici ve İş Adamları Federasyonunun ( ORSİFED ) ve  TED Mezunları Derneğinin, yönetim kurulu üyeliği görevlerini de yürütmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğünüz Kayseri Genç Girişimciler Derneğini neden kurdunuz?

Mehmet Gülsoy: KGGD kurucu üyeleri dernek vücut buluncaya kadar Kayseri’de farklı sektör ve iş alanında, bağımsız ve münferiden faaliyetlerini sürdüren yatırımcı ve girişimcileridir. Her biri Türkiye Cumhuriyetine ve Türk insanına hizmet üretme ve fayda yaratma çabası içerisindedir.

Ancak bu çerçevede Kayseri’de, girişimcilerin birlik altında oluşturabilecek teşkilatçı yapının eksikliğini tespit ettik. Buradan hareketle bir yapılanmanın temellerinin atılmasının gerektiği kararını iş dünyasından görüştüğümüz ve ticaretimizin olduğu arkadaşlarımızla birlikte aldık. Şahsi çıkarlar için değil ülkemizin gelişimini sağlayacak bir birliktelik oluşturması amacıyla Kayseri Genç Girişimciler Derneği’ni kurduk. KGGD kökünü bu topraklardan alan, önce ülkem ve milletim anlayışıyla ülkesinin ve milletinin menfaatlerini her şeyin üstünde tutan, Kayseri’nin vatansever genç işadamlarından müteşekkil köklü bir birlikteliğin ahilik anlayışı içerisinde yeniden sentezlenip günümüze yansıtılmış halidir.

 Maso ağaçları gibi

Düşüncemiz Maso ağaçlarından yola çıktık. Maso ağaçları toprağa ilk ekildiğinde normal beş yıla kadar büyüme göstermez. Beş yıl içerisinde toprağın içerisinde köklerini salarlar. Beş yıldan sonra ayda 30-50 santim içerisinde boya ulaşır. Altında öyle sağlam bir temel oluşturmuş olur ki ne depremde ne de selde hiçbir şekilde yerinden sökülmez. Kayseri Genç Girişimciler Derneği kendine böyle bir misyon oluşturdu. Kayseri’de ve Türkiye’de sosyal ve siyasi hayata destek verelim diye faaliyetlerine başladı. Şuan hala hazırda 170 üyesi var. 170 üye işadamlarından oluşuyor.

Global bir kelime oldu

Girişimcilik kelimesi global bir kelime haline gelmiş. Her önüne gelen girişimcilik kelimesini kullanıyor. Devletin destek verdiği kurumlar var. KOSGEB, ORAN gibi. Bunların daha etkin hale gelmesi lazım. KOSGEB’te bir girişimci adayı kendi iş yerini açmak için önce belgeyi alacak. Belgeyi aldıktan sonra proje hazırlayacak. Projeyi hazırladıktan sonra KOSGEB’e kabul ettirecek. Kabul ettirdikten sonra kendi bütçesi olacak. Faturalandıracak ve KOSGEB’ten bunun karşılığını alacak. Baktığımız zaman bir şeyler yapılıyor gibi gözükse de girişimcinin önünü açma noktasında hala bir şeyler eksik. İnşallah önümüzdeki dönemlerde daha çok gelişir de çünkü daha fazla istihdama ve iş alanlarına gerek var. Milli bir ekonomisi olmadığı zaman ülke sıralamalarında geri kalırsın hem de lider bir ülke konumuna gelmeyi hedefleyen bir ülkenin hedeflerine gelmesi gerekir.

Herkes Girişimci olabilir

Kendine güvenen herkes girişimci olabilir. Bunun eğitimini almak zorunda değil. Girişimci olur muyum yoksa olamaz mıyım diye düşünmez. Girişimci olunur mu yoksa doğulur mu? Diye soracak olursanız bana göre böyle bir şey yok. Kendine güvenen kendi sosyal ortamını yaratabilen, kendi sosyal alanını yarattıktan sonra bir şeyleri iyi analiz ettikten sonra karar verebilen herkes girişimci olabilir.

Milli ekonomi şart

Ekonomi verileri için tozpembe bir tablo çiziyorlar. İş hayatından biri olarak hem de insanlarla ilişkisi diyalogu olan biri olarak şunu net söyleyebilirim. Şuan Türkiye ekonomisi diplerde sürünüyor. Asgari ücretle çalışan birinin aldığı maaş belli bankaya kredi kartı borcu ortada. Her şeyi ipotekleşmiş. Türk Milleti’nin her bireyin on yılı ipotek altında. Bunu kurtarmanın tek bir yolu var. Diyecekler ki biz milli bir ekonomi yapıyoruz. İthalatı sınırlandırıyoruz. İç piyasaya döneceğiz. Artık lükse alıştığımız için zorlanacağız belki ülke ekonomisi için bunu yapmak zorundayız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.