Diyanet'ten cuma hutbesi: Söz ahlakı ve sosyal medya
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 22 Mayıs Cuma hutbesinde 'Söz Ahlakı ve Sosyal Medya' konusu ele alınacak. Hutbede sosyal medyada hakaret, yalan haber, kötü söz ve dijital bağımlılığın toplumsal zararlarına dikkat çekilecek. İşte cuma hutbesinin detayları…
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bu haftaki cuma hutbesinin konusu 'Söz Ahlakı ve Sosyal Medya' olarak açıklandı. Türkiye genelindeki camilerde okunacak hutbede, insanların kullandığı dilin hem bireysel hayat hem de toplumsal huzur üzerindeki etkisine vurgu yapılacak.
Cuma hutbesinde, sözün insanın karakterini ve iç dünyasını yansıtan önemli değerlerden biri olduğuna dikkat çekilecek. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s) "Gönül alıcı söz sadakadır" hadisine yer verilerek, güzel sözün toplumdaki sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarını güçlendirdiği ifade edilecek.
Hutbede ayrıca, müminin kaba, kırıcı ve kötü sözlü olamayacağı belirtilerek, iletişimde nezaket ve samimiyetin önemine vurgu yapılacak.
Hazırlanan hutbede, Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler” ayeti hatırlatılarak, toplum huzurunun korunmasında dilin büyük bir sorumluluk taşıdığı mesajı verilecek.
Kırıcı ifadeler, dedikodu ve hakaret içerikli söylemlerin toplumsal birlik ve beraberliğe zarar verdiğine dikkat çekilecek.
Sosyal medya ve dijital platformlar için uyarı
Hutbenin dikkat çeken bölümlerinden birini ise sosyal medya ve dijital platformlara yönelik uyarılar oluşturacak. Özellikle anonim hesaplar üzerinden yapılan hakaretler, yalan haberler ve kişilik haklarını ihlal eden paylaşımların toplumsal sorunlara yol açabileceği ifade edilecek.
Dijital bağımlılığın aile yapısı ve sosyal ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilirken, internet ortamında yayılan kontrolsüz içeriklerin bilgi kirliliği ve toplumsal bozulmalara neden olabileceği belirtilecek.
Her söz kayıt altında
Hutbede, Kur’an-ı Kerim’de geçen “İnsanın söylediği her söz, yanında hazır bulunan bir melek tarafından kaydedilir” ayeti hatırlatılarak, dijital ortamda kullanılan ifadeler konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulanacak.
Hutbenin sonunda ise Peygamber Efendimiz’in “Faydasız söz ve davranışları terk etmek, kişinin iyi bir Müslüman olduğunun göstergesidir” hadisine yer verilerek, vatandaşlara hem günlük yaşamda hem de sosyal medyada söz ahlakına dikkat etmeleri çağrısında bulunulacak.
Cuma hutbesinde ele alınacak 'Söz Ahlakı ve Sosyal Medya' konusu kapsamında Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde dilin doğru kullanılmasına yönelik birçok önemli mesaj bulunuyor.
Kur’an-ı Kerim’den ayetler
- “Hiçbir söz yoktur ki onu gözetleyen, kaydetmeye hazır bir melek bulunmasın.”
(Kâf Suresi, 50/18) - “Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Birbirinizin gizlisini araştırmayın, kiminiz kiminizi çekiştirmesin.”
(Hucurât Suresi, 49/12) - “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü en güzel davranışla önle.”
(Fussilet Suresi, 41/34) - “Onlar boş ve faydasız sözlerden yüz çevirirler.”
(Mü’minûn Suresi, 23/3) - “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve dosdoğru söz söyleyin.”
(Ahzâb Suresi, 33/70)
Peygamber Efendimiz’den hadisler
- “Müslüman, elinden ve dilinden insanların zarar görmediği kişidir.”
(Buhârî, Îmân 4; Müslim, Îmân 65) - “Kul, önem vermeden söylediği bir söz sebebiyle cehenneme düşebilir.”
(Buhârî, Rikak 23) - “Söz taşıyan kimse cennete giremez.”
(Müslim, Îmân 169) - “İnsanları yüzüstü cehenneme sürükleyen, dillerinin ürettiklerinden başka nedir?”
(Tirmizî, Îmân 8) - “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.”
(Buhârî, İlim 11)
Bakmadan Geçme
