• Haberler
  • Ekonomi
  • İncesu OSB'de sürdürülebilirlik vurgusu: Önlemlerimizi şimdiden alıyoruz

İncesu OSB'de sürdürülebilirlik vurgusu: Önlemlerimizi şimdiden alıyoruz

Yüksek enflasyon, enerji maliyetleri ve küresel rekabet sanayiciyi zorlarken, İncesu OSB'de üretimin sürdürülebilirliği için atılan somut adımlar olduğunu söyleyen Başkan İrfan Püsküllü ayrıca Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yatırımcılar için Yeşil Dönüşüm noktasında 'İncesu OSB olarak bu riskleri öngörüyor ve önlemlerimizi şimdiden alıyoruz' dedi.

Türkiye; ekonomisi, coğrafik konumu, güçlü üretim altyapısı ve dinamik nüfusu sayesinde büyük bir büyüme potansiyeline sahip bir ülke. Potansiyelin hayata geçirilmesinde sanayi sektörü kilit bir rol üstleniyor ancak yüksek enflasyon, enerji maliyetleri ve küresel rekabet sanayiciyi zorluyor. Türkiye'nin ekonomik istikrarına güç katan İncesu OSB’de ise üretimin sürdürülebilirliği için atılan somut adımlar ve Kayseri ekonomisine yansımaları özetleyen İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Püsküllü, “Enerji ve döviz kuru kaynaklı maliyetler oldukça yüksek. GES ile bu yükü azaltmaya çalışıyoruz ancak doğalgaz ve elektrik fiyatları döviz artışının çok üzerinde kaldığı için ihracatçılarımız zorlanıyor. Bu nedenle hükümetimizden ve Ekonomi Bakanlığımızdan, mevcut döviz bazlı teşvik oranı olan yüzde 3’ün artırılmasını talep ediyoruz. Bu artış, ihracatçılarımıza hem moral hem de motivasyon sağlayacaktır. Ayrıca ABD Başkanı Trump döneminden itibaren Çin, Hindistan ve Mısır gibi ülkeler Avrupa pazarına güçlü bir şekilde yöneldi. Bu ülkelerle rekabet edebilmek için pazar paylarımızı korumalı ve genişletmeliyiz. Sanayicilerimizi ihracatta daha aktif kılmak için devletimizin teşvikleri büyük önem taşıyor” dedi. 

İncesu OSB’den yeşil dönüşüme güçlü adım

Avrupa pazarında ihracat yapan firmalar için karbon denetimi ve karbon ayak izi uygulamaları 2026 yılı itibarıyla zorunlu hale geliyor. Her konteyner başına ek vergi gibi yeni düzenlemeler gündeme gelirken İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Püsküllü, yaşanabilecek riskleri öngördüklerini belirterek; “2026 yılı itibarıyla karbon denetimi ve karbon ayak izi uygulamaları, özellikle Avrupa pazarında ihracat yapan firmalarımızı yakından ilgilendirecek. Bu çerçevede her konteyner için ek vergiler gündeme gelecek. Biz de İncesu OSB olarak bu riskleri öngörüyor ve önlemlerimizi şimdiden alıyoruz. Yeşil OSB hedefiyle yola çıktık. Bu kapsamda Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle 12-13 bin ağaç diktik. GES projemizle kendi enerjimizi üretmeye devam ediyoruz. Karayolu taşımacılığının karbon ayak izine olumsuz etkisini azaltmak için demiryolu projemizi de devreye alıyoruz. Tüm bu çalışmalar sayesinde Yeşil OSB belgesini alarak sanayicimizin ihracat sürecinde çevresel uygunluk kriterlerini sağlamasını hedefliyoruz. Bu yönde çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” şeklinde konuştu.  

Hunat TV - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme