Ünlü Şef Hüseyin Özer'e Kayserili 16 yıllık pastırmacıdan yanıt
Şef Hüseyin Özer'in Kastamonu pastırmasını överek yaptığı açıklamalar gastronomi gündeminde tartışma yarattı. Özer'in sözlerine Kayseri'den yanıt geldi.
Şef Hüseyin Özer’in İngiltere’de Kastamonu pastırmasını tattıktan sonra yaptığı “Böyle bir pastırma olmaz, dünyanın en güzel pastırması. Asıl bunların meşhur olması lazımken Kayseri meşhur olmuş, ne tesadüf” açıklamaları Kayseri’de yankı uyandırdı. Özer’in sözlerine Kayserili pastırmacılardan yanıt geldi.
16 yıldır pastırma sektöründe olduğunu belirten Yasin Güzel, Kayseri ve Kastamonu pastırmasını ayıran en önemli farkın üretim süreci ve oluşum süresi olduğunu söyledi. Güzel, Kayseri pastırmasının yaklaşık 2,5–3 ayda, Erciyes’in ayazı olarak bilinen doğal hava şartlarında kurutularak üretildiğini ifade etti. Ayrıca “Gün kurusu dediğimiz güneşte kurutma yöntemi uygulanıyor. En önemli fark budur” dedi.
Kastamonu pastırmasının ise daha kısa sürede ve fırında işlem gördüğünü öne süren Güzel, “Kastamonu’da üretilen pastırmalar fırına giriyor ve yarım ile 1 saat içinde suni şekilde pişirilerek oluşuyor. Kayseri pastırmasında ise et fırına girmez, tamamen doğal kurutma yöntemi uygulanır” ifadelerini kullandı.
Ünlü şefin yorumlarına da değinen Güzel, “Şefimize Kastamonu pastırması tattırılmış. Eğer Kayseri pastırmasını da tatmış olsaydı, coğrafi işaretin neden Kayseri’ye verildiğini daha net görürdü” dedi. Ancak her iki yöre ürününün de kıymetli olduğunu vurguladı.
Güzel, “Konu tartışmaya kapalı. Pastırma Kayseri’nindir. Dünyaca ünlü şefler Kayseri’ye gelip tattığında aradaki farkı net görür” ifadelerini kullandı.
Kayserili bir vatandaş ise, “Pastırma Kayseri’de çıktı. En iyi pastırmayı Kayserililer yapar, diğerleri benzetmedir. Pastırma denince akla Kayseri gelir” dedi.
Bakmadan Geçme

