Özcan: Siyasi ikbal değil, vatandaşın geçimi öncelik olmalı
Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanı Ali Özcan, Hunat TV ekranlarında ekonomi üzerinden iktidara sert eleştiriler yöneltti. Vatandaşın temel sorununun geçim sıkıntısı olduğunu vurgulayan Özcan, yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen bazı kesimlerin siyasi ikballerini ve makamlarını koruma çabası içerisinde olduğunu savundu. Artan hayat pahalılığı ve düşen alım gücünün siyasi tercihleri doğrudan etkilediğini belirten Özcan, mevcut ekonomi politikalarının toplumdaki karşılığının zayıfladığını ifade etti.
Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanı Ali Özcan, Hunat TV ekranlarında yayınlanan, Serap Kayhan ve Hidayet Dikilitaş’ın sunduğu Açık Açık Konuşalım programına konuk oldu. Ekonomi üzerinden iktidara yönelik dikkat çeken eleştirilerde bulunan Özcan, vatandaşın en büyük sorununun ekonomi olduğunu vurgulayarak; “Vatandaşın en büyük sıkıntılarından biri ekonomidir. Bugün iktidarın en büyük rakibi, aslında siyasi partilerden ziyade ekonominin kendisidir. İktidar partisinin bu noktada ekonomiye çeki düzen vermesi, vatandaşın içinde bulunduğu durumu görmesi gerekiyor. Ortada şöyle bir gerçek var. Kendilerinde hiçbir kusur yokmuş gibi, vatandaş durduk yere akın akın başka partilere yönelmiyor. Bu yönelişin temelinde, vatandaşın refah seviyesinin düşmesi yatıyor. Vatandaş artık filesinin boş olmadığını eve götürmekte zorlanıyor, cebindeki para yetmiyor, tenceresi kaynamıyor. Böyle bir durumda da doğal olarak bir arayış içerisine giriyor ve umudu Yeniden Refah Partisi’nde görüyor. Bu tablo karşısında iktidarın çok daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Şehrimizden örnek verecek olursak, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin faiz ödemelerine bakalım. Yıllık 400 küsur milyar TL gibi çok ciddi bir faiz yükü söz konusu. Günlük hesapladığınızda 1,5-2 milyon TL civarında faiz ödeyen bir belediyeden bahsediyoruz. Erbakan Hocamız bu noktada ‘faiz Yahudi ekonomisidir’ diyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise bu anlayışa hizmet eder hale gelmiş durumdayız. Dolayısıyla bizler kendi özümüze, yerli ve milli ekonomik politikalarımıza dönmediğimiz sürece kalıcı çözümler üretmemiz mümkün değildir. Yapılanlar ancak geçici pansuman niteliğinde kalır. Esnafın ödeyemediği vergi borçlarını taksitlendirmek, işçinin sigorta primlerini ertelemek bir yere kadar çözüm olabilir; ancak kalıcı bir iyileşme sağlamaz. Aynı şekilde faiz oranlarını düşürmek ya da ‘ucuz faiz veriyoruz’ söylemleriyle ekonomiyi rahatlatmak mümkün değildir. Üstelik iktidar temsilcilerinin kendi içinde çelişkili açıklamalar yaptığını da görüyoruz. Bir yerde ‘faiz dünya gerçeği’ denilirken, başka bir yerde farklı söylemler ortaya konuluyor. Bu çelişkilerin ortadan kaldırılması ve tutarlı bir ekonomi politikası izlenmesi şarttır. Bu açıdan bakıldığında vatandaş gerçekten yoksullaşıyor. Ciddi bir sıkıntının içerisindeyiz” dedi.
“Bazı kesimlerin siyasi ikballerini koruma derdinde olduğunu görüyoruz”
Yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen iktidar temsilcilerinin siyasi ikballerini ve makamlarını koruma çabası içerisinde olduğunu savunan Özcan, “Yaşanan sıkıntılara rağmen bazı kesimlerin siyasi ikballerini ya da makamlarını koruma derdinde olduğunu görüyoruz. Oysa biz burada hak ve hakikatten bahsediyoruz kendi adımıza bir şey söylemiyoruz. Eğer yapılanları düzeltebilirlerse, biz de çıkar alkışlarız. Nitekim geçmişte bu arkadaşları destekledik. Neden? ‘Acaba son bir kez Milli Görüş gömleğini giyerler mi?’ diye düşündük ve destek verdik. Genel Başkanımız Kayseri’ye geldiğinde de açıkça ‘Biz sizin hasmınız değiliz. Dost acı söyler’ dedi. Biz de bugün aynı şeyi söylüyoruz. Ancak ne yazık ki karşımızdaki arkadaşlar, kişisel makam ve mevkilerini koruma adına söylediklerimize kulaklarını tıkıyorlar. Söylediklerimizi doğru bulmuyorlar. Oysa biz, onların söylediklerini dile getiriyoruz ne eksik söylüyoruz ne de üzerine bir şey ekliyoruz. Bir konuşmalarında ‘faiz dünya gerçeğidir’ diyorlar, başka bir konuşmalarında ise farklı ifadeler kullanıyorlar. Bu çelişki nasıl izah edilecek? Bunun açıklanması gerekiyor. Vatandaşın durumu ortada. Tencere kaynamıyor” diye konuştu.
“Yerinde görünce durumun çok daha ağır olduğunu anladık”
Vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların sahada net şekilde görüldüğünü ifade eden Özcan, “Geçtiğimiz günlerde bir program vesilesiyle Bitpazarı’na gittik. Oraya gidene kadar hep ‘Emekli kirasını nasıl ödesin?’ diye konuşuyorduk. Ancak gidip yerinde görünce durumun çok daha ağır olduğunu anladık. Esnaf kardeşlerimiz bizi defalarca davet etti, biz de iki kez gittik. Buradan da çağrıda bulunuyoruz bir kez de siz gidin, görün. Orada konuşulan mesele sadece kira değil. ‘Kirasını ödeyemiyor’ demek bile hafif kalıyor. İnsanlar ‘Bu gece aç mı yatarım, tok mu yatarım?’ derdinde. Bambaşka bir gerçeklik var orada. Bu insanlar sizin vatandaşınız değil mi? Bu memleketin evlatları değil mi? Biz bunları sadece eleştirmek için söylemiyoruz. Siyaseten bir hesap peşinde değiliz. Ortaya koyuyoruz eğer düzeltebilirseniz söz, alkışlayacağız. Ancak maalesef gelinen noktada söylemlerin tamamen siyasi ikbal üzerine kurulduğunu görüyoruz. Vatandaşın yaşadığı gerçeklikle, anlatılan tablo arasında büyük bir uçurum var. Bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığı da açıkça ortadadır” şeklinde sözlerini noktaladı.
Bakmadan Geçme