• Haberler
  • Siyaset
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı seçim için tarih verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı seçim için tarih verdi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, mevcut sistemde erken seçimin değil, seçimlerin yenilenmesi mekanizmasının bulunduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığı için anayasa değişikliğine ihtiyaç olmadığını savundu. Uçum, ilk kez 16 Nisan 2028 tarihini olası seçim günü olarak gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, kaleme aldığı değerlendirme yazısında seçim tartışmalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde hukuki anlamda "erken seçim" kavramının yer almadığını ifade eden Uçum, anayasal düzenlemede bunun karşılığının "seçimlerin yenilenmesi" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin olağanüstü bir siyasi kriz içinde bulunmadığını belirten Uçum, mevcut şartlarda seçimlerin öne alınmasına yönelik beklentilerin gerçekçi olmadığını kaydetti. Uçum, olağanüstü gelişmeler yaşanmadığı sürece 2028'e kadar seçim gündeminin değişmeyeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Uçum, yeni bir anayasa düzenlemesine ihtiyaç bulunmadığını savundu. TBMM'nin seçimlerin yenilenmesi yönünde karar alması halinde Erdoğan'ın anayasanın öngördüğü istisnai adaylık hakkını kullanabileceğini belirten Uçum, bu kapsamda son kez aday olabileceğini ifade etti.

Yazısında ilk kez olası bir tarih de veren Uçum, TBMM'nin 2028 yılı Şubat ayında seçimlerin yenilenmesi kararı alması durumunda genel seçimlerin 16 Nisan 2028 Pazar günü yapılabileceğini belirtti. Uçum, söz konusu tarihin aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin halk oylamasıyla kabul edildiği 16 Nisan referandumunun yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle sembolik bir anlam taşıdığını vurguladı.

Kaynak: AA

Hunat TV - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme